Prineville Data Center | Prineville, Oregon | 2011

​Sheehan Partners provided comprehensive architectural design services for construction of this two-phase enterprise data center in central Oregon. The building is designed around a 164,000 square foot computer equipment room topped with an innovative 100,000 square foot mechanical equipment penthouse. A 23,000 square foot offi ce area organized around an interior courtyard and parking court adjoins the computer equipment room. The building is wrapped in precast wall panels which provide for economy and security. Penthouse and courtyard walls are fi nished in metal panels.

The mechanical penthouse is designed around a highly effi cient mechanical system utilizing evaporative cooling provided in direct coordination with server demand.

The completed project is LEED Gold certifi ed. To achieve this rating recycled water is captured from the roof surfaces, stored in a tank in the offi ce courtyard and used for toilets and irrigation of the limited interior landscaping. The landscape treatment outside the building consists of restoration of the existing high desert environment.

ENR 2011 Best of the Best, Green Building of the Year and Editor’s Choice award. Architectural Record, 2012 Good Design is Good Business Award

Area: 332,000 sf
Status: Completed 2011.

< back to all projects